Утре  /15  декември/ в ще бъде открита  груповата изложба “Пъхнете

...
Утре  /15  декември/ в ще бъде открита  груповата изложба “Пъхнете
Коментари Харесай

Галерията на Топлоцентрала закрива успешна пилотна година

Утре  /15  декември/ в ще бъде открита  груповата галерия “Пъхнете пръста си в почвата и помиришете къде сте ”, озаглавена по откъс на датския философ-екзистенциалист Сьорен Киркегор. Това е последната галерия в галерията на “Топлоцентрала ” за 2022-та - пилотна година за центъра и неговия за образни изкуства.

Норвежкият образен актьор ще бъде част от груповата галерия в центъра дружно с художниците Радостин Седевчев, Беатрис Алексанян, Аудар Кантун и Йон Бенджамин Талерос. По покана на Нордби, те ще показват обособени произведения, основани на началната точка на монтаж на скеле и разгръщащи се в обединен “скелет ” на човешкото обществено държание.

Припознавайки се в теорията на непонятността на заобикалящия ни свят, норвежецът намира корените на образното изкуство в скандинавската философия, която води човешкото схващане през полюсните усеща на отказване, гняв и обич.

“Човек пъха пръста си в почвата, с цел да познае по миризмата къде се намира: пъхвам пръста си в съществуването – то не мирише на нищо. Къде съм? Кой съм аз? Как пристигнах тук? Какво е това нещо, наречено свят? Какво значи този свят? Кой е този, който ме примами в света? ” - Сьорен Киркегор.

В търсене на отговорите на екзистенциалните въпроси, които съществуват от зората на света, Нордби и художниците Радостин Седевчев, Беатрис Алексанян, Аудар Кантун и Йон Бенджамин Талерос са „ поканени да отговорят на това, което съставлява скелето на действителността на тъканите и да включат снимка и цифрови изображения като уголемен взор към дефектите на анатомичните характерности на човечеството ”.

За изложбата Ларс Нордби споделя  “Скелето метафорично действа като скелет на човешкото обществено държание, съдове, които занапред ще се пълнят със схващане и усеща на отказване, гняв и обич. Тъй както колелата на скелето са направени неподвижни, правейки мястото остаряло, по какъв начин можем да се отделим от иронично отворената конструкция на живота? В наше време наподобява, че главните въпроси на действителността се засенчват от това по какъв начин се оправяме с действителността. ”

Задавайки си въпросите “Какви прекарвания ни сплотяват? И какво ни разделя? Как се развива възприятието ни за саморазвитие, както самостоятелно, по този начин и като общество? Каква роля играят разказът, умеенето и операцията във фотографския дискурс? ” изложбата ще показа един нов взор над действителността и структурата на живота, фокусирайки се върху повратната точка на метафоричното начало, а точно - скелето.

Повече информация вижте формалната страница на събитието - във фейсбук, както и в уеб страницата на. Изложбата може да видите до 15 февруари 2023 година



За създателя:

Ларс Нордби (р. 1988 година, Норвегия) живее и работи в Хамар, Норвегия, и Велико Търново, България. Нордби получава магистърска степен в Националната академия по изкуствата в Осло, Норвегия. Сред независимите му изложения са White Card Wardrobe Plot в изложба Reneenee в Амстердам, Нидерландия (2021); Zinc White Lard в Galleri Sol в Борнхолм, Дания (2021); Dubious Chalk Circle в Археологическия музей във Велико Търново, България (2019); Старият смях и синоними на артисти в " Рафаел Михайлов " във Велико Търново, България (2018); Tango, or Echoes of Conditional Self-Assertion в Kunstnernes Hus в Осло, Норвегия (2016); Dear Hilesh в Chicago Art Department, Чикаго, Съединени американски щати (2015); и To Tole в Познанското биенале в Познан, Полша (2015). Ларс Нордби е и куратор на свободна процедура и управлява галерията за модерно изкуство Heerz Tooya (www.heerztooya.com) във Велико Търново в България, както и е шеф на резиденцията за актьори ARV.International (www.arv.international) във Вишовград в България.

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР